Švajcarci „kopaju“ zlato

Bez autora
Sep 04 2011

Osim Glenkora, interesovanje za preradu koncentrata iz rudnika Čoka Marin u blizini Majdanpek pokazala je i švajcarska multinacionalna kompanija „Trafigura“ zainteresovana je da od Rudarsko-topioničarskog basena Bor otkupi celokupnu količinu koncentrata koji treba da se dobije preradom rude iz ovog rudnika zlata. Ova švajcarska firma godinama sarađuje sa borskim kombinatom bakra. Topionica u Boru obavlja uslužnu preradu koncentrata i kupuje i borsku katodu. U priču o koncentratu iz rudnika nadomak Majdanpeka ulaze sa željom da kupe celokupnu proizvodnju odatle i da na taj način pospeše saradnju sa Basenom, ali i da u dogledno vreme zajedničkim snagama rade i na drugim projektima. Sledeće nedelje će biti urađena industrijska proba na tehnološkom uzorku rude iz „Čoka Marina“. Nakon nje i laboratorijskih analiza imaće pouzdane podatke o sadržaju bakra, zlata, srebra, olova, cinka u rudi, ali i svih ostalih štetnih elemenata, poput arsena, kadmijuma, žive. Tek nakon toga može se govoriti o uslovima prodaje.

Švajcarci „kopaju“ zlatoOsim Glenkora, interesovanje za preradu koncentrata iz rudnika Čoka Marin u blizini Majdanpek pokazala je i švajcarska multinacionalna kompanija „Trafigura“ zainteresovana je da od Rudarsko-topioničarskog basena Bor otkupi celokupnu količinu koncentrata koji treba da se dobije preradom rude iz ovog rudnika zlata.

Ova švajcarska firma godinama sarađuje sa borskim kombinatom bakra, čulo se tokom razgovora menadžmenta RTB Bor sa direktorom „Trafigure“ za Evropu Brankom Buhovcem, kada je rečeno da Topionica u Boru obavlja uslužnu preradu koncentrata i kupuje i borsku katodu.

- U priču o koncentratu iz rudnika nadomak Majdanpeka ulazimo sa željom da kupimo celokupnu proizvodnju odatle i da na taj način pospešimo saradnju sa Basenom, ali i da u dogledno vreme zajedničkim snagama radimo i na drugim projektima – rekao je Branko Buhovac.

Ovom se prilikom takođe čulo da će sledeće nedelje biti urađena industrijska proba na tehnološkom uzorku rude iz „Čoka Marina“.

- Nakon nje i laboratorijskih analiza imaćemo pouzdane podatke o sadržaju bakra, zlata, srebra, olova, cinka u rudi, ali i svih ostalih štetnih elemenata, poput arsena, kadmijuma, žive. Tek nakon toga možemo govoriti o uslovima prodaje – kazao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Rečeno je takođe da industrijskoj probi i uzimanju uzoraka za hemijsku analizu mogu prisustvovati i predstavnici „Trafigure“ ali i medija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik